Društvo TečajCPP.com
Društvo za izobraževanje, 
osveščanje in oblikovanje.
Osredek pri Dobrovi 32, 1356 Dobrova
info@tecajcpp.com
Društvo TečajCPP.com
  Domov    Tečaj CPP    Testi CPP    Postanite član TečajCPP.com    FAQ in Ankete Društvo TečajCPP.com
Poiščite na TečajCPP.com 
   
Društvo TečajCPP.com
  :: No, pa začnimo...
Opravljanje vozniškega izpita
O avtošoli
Pomen izrazov
  :: Znaki in označbe
Znaki ki jih dajejo policisti + Triopan
Vozila s prednostjo in vozila za spremstvo
Svetlobni prometni znaki
Znaki za nevarnost
Znaki za izrecne odredbe
Znaki za obvestila
Dopolnilne table in drugi znaki
Označbe na vozišču
Uporaba rumene luči
  :: Vozilo v prometu
Označevanje udeležencev
Registrske tablice
Tehnični pregledi
Pnevmatike
  :: Uporaba vozil
Prevoz oseb
Prevoz tovora
Vleka
Vožnja in opojne substance
Prometne nesreče in EU poročilo
  :: Vožnja po cesti
Hitrost
Vključevanje na cesto, prehodi za pešce, železniška proga
Križišča
Obračanje in vzvratna vožnja
Ustavitev in parkiranje
Prehitevanje in vožnje mimo
Avtocesta
Vožnja skozi predore
  :: Nasveti
Speljevanje v klancu
Bočno parkiranje
Parkiranje v strmini
  :: Zanimivosti
Slike prometnih nesreč
Izpostavljenost v prometnih nesrečah
  :: Izpostavljenost v prometnih nesrečah
Grafa prikazujeta izpostavljenost udeležencev v cestnem prometu po starosti in po vrsti udeležencev.
Iz prvega grafa je razvidno, da je največ ponesrečenih voznikov osebnih avtomobilov. Upoštevati moramo, da je teh udeležencev tudi največ. Videti je, da je precej poškodovanih v primerjavi z mrtvimi, kar potrjuje dejstvo, da avtomobiliste ščiti pločevina, katera žal ne ščiti pešcev. Pri prikazani statistiki se pojavi napaka. Zajete so namreč samo prometne nesreče: odrgnina na čelu človeka, ki se je peš zaletel v drevo ni prometna nesreča, ista odrgnina pa je posledica prometne nesreče, če se je v isto drevo zaletel z avtom.
Da so pešci zelo nezaščiteni pa lahko slepamo iz razmerja mrtvi/poškodovani kar pomeni, da jih veliko ne preživi trka z avtomobilom.
Na drugem grafu je prikazana izpostavljenost po starostnih skupinah. Ta statistični izračun je natančnejši, ker vemo koliko prebivalcev je v določeni starostni skupini in koliko jih je bilo udeleženih v prometnih nesrečah. Videti je, da na število prebivalcev najbolj izstopa skupina od 15 do 24 let.
Če gremo po vrsti, so udeleženci do 15 let le manj zastopani v prometu in še to so večinoma pod kontrolo starejših. Kot vozniki nimajo možnosti dosegati velikih hitrosti.
Najbolj kritična skupina so udeleženci stari od 15 do 24 let. So v fazi osamosvajanja, kar pomeni, da radi mislijo, da jim starejših ni več treba ubogati, pravgotovo na cesti ne, saj imajo točno tako dovoljenje kot starši. Izkušnje drugih jim ne pomenijo prav dosti, raje poizkusijo sami. Najnevarnejša pa sta provokacija, za katero so "mladci" zelo dovzetni in to, da preveč zaupajo tehniki, ki po njihovem ne more zatajiti. Očitno so naučeni, da ne smejo delati napak in to pričakujejo tudi od okolice, zato ne pričakujejo napak drugih. Takšno razmišljanje in obnašanje pa nemalokrat vodi do najhujšega.
Udeleženci stari od 25 do 64 let so glede na to, da jih je največ na cesti, najmanj izpostavljeni. Vsak dan se vozijo v službo in nazaj in še po kakšnih opravkih. Mej ne preizkušajo več in naučili so se predvidevati napake drugih.
Skupina nad 65 je v manjšini kar se tiče udeležbe na cesti. Avto uporabljajo samo kot prevozno sredstvo, ki ga večina uporablja zelo racionalno. Ob konicah z vozilom ne grejo na cesto, saj imajo čas tudi takrat, ko ni konic. Najbolj so izpostavljeni kot pešci.
 
MySQL Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'TYPE=MyISAM' at line 4